باکتاپور، میراث زنده، جواهر فرهنگی، شهرخدایان و موزه فضای باز نپال

باکتاپور گنجینه یی ارزشمند از تاریخ، فرهنگ، موسیقی، معماری، نقاشی، حکاکی و منبت کاری در نپال است.

سرتاسر این شهر مانند موزه یی از هنر و معماری قرون وسطایی است و می تواند بازدید کنندگان را به سفری در زمان به قرن ها پیش ببرد.

این شهر در کنار شهر پاتان و تیمی واقع در دره سرسبز و جادویی کاتماندو یکی دیگر از دیدنی های نپال می باشد و آثار ارزشمند بسیاری را در خود جای داده است.

این شهر سرشار از معابد و صومعه های متنوع باستانی هندو و بودایی است و در جهان به واسطه ی معماری های شگفت انگیز معابد سنگی مشهور شده است.

جاذبه های گردشگری باکتاپور

در میان سه پایتخت پادشاهی سابق نپال در دره کاتماندو، باکتاپور هنوز نمایشی زنده از آنچه کل دره کاتماندو در قرون وسطا به نظر می رسید به زیبایی حفظ کرده است. گردشگران می توانند هفته ها در این شهر به کشف و بازدید از سنت ها، فرهنگ و هنرمعماری بپردازند و با عجایب بی شماری از دستاوردهای فرهنگی و تاریخی روبرو شوند.

باکتاپور نیز همانند دیگر شهرهای نپال از جمله کاتماندو، چیتوان ، لومبینی ، پخارا و پاتان در میان گردشگران از محبوبیت بالایی برخوردار می باشد.

از جمله دیدنی های نپال در این شهر می توان به موارد زیر اشاره نمود :

(میدان دوربار باکتاپور در سال 1979 توسط یونسکو به فهرست میراث جهانی اضافه شد.)

این شهر مملو از کاخ ها، معابد و بناهای تاریخی است و بیشتر این سازه ها از جنس سنگ و سفال همراه با ستون های چوبی منبت کاری شده ساخته شده اند. پیکره های سنگی الهه ها و خدایان و سنگ تراش هایی که با استادی و ظرافت بی نظیری حکاکی شده، سقف های طلایی و حیاط هایی با باغ های گل این بناهای زیبا را تزیین کرده اند.

هنر معماری قرون وسطایی این شهر همراه با مجسمه های سنگی کوچک و بزرگ با کنده کاری هایی در نهایت ظرافت و منبت کاری های دقیق و زیبا در درب ها و پنجره ها و ستون ها باعث می شود تا قلب هر بازدید کننده یی را شیفته و مجذوب خود نماید.

.معابد عظیم و زیبای سنگی سفالی چوبی و ظرافت بی نظیری که در صنعت و هنر باستانی این شهر وجود دارد بی بدیل است.

این شهر به دلیل قدمت قرون وسطایی خود و قرار داشتن در مسیر تجاری قدیم بین تبت، چین و هند با دارا بودن گنجینه یی ارزشمند از تاریخ، فرهنگ، موسیقی، معماری، نقاشی، حکاکی و منبت کاری به نام های متفاوتی شهرت یافته است .

از جمله این نام ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • شهر “بهگاون” به مفهوم شهرخدایان
  • شهر فرهنگ
  • میراث زنده
  • جواهر فرهنگی نپال
  • شهر”خوپا” به مفهوم شهر پیروان
  • شهر سازها

غالب معابد باکتاپور عمدتا به آیین هندو اختصاص دارد، اما نوزده صومعه بودایی نیز در این شهر وجود دارد. با توجه به معابد متفاوت و تعدد الهه ها و خدایان دور از ذهن نیست که این مکان را به عنوان شهر خدایان نیز می شناسند.

هنر منبت کاری در باکتاپور

منبت کاری روی چوب بیشتر یک هنر نواری است و باکتاپور یکی از مشهورترین مکانها برای کنده کاری چوب است. گفتنی است که تنها در باکتاپور، بیش از 500 کارگر و استادکار چوب فعال هستند.

از ابتدای دوره لیچاوی (300-789 میلادی)، استفاده از مجسمه ها در تمامی معماری های نپال وجود دارد.

باکتاپور شهر سازها – پایتختی برای رقص و موسیقی

شهر باکتاپور به پایتختی برای رقص و موسیقی نیز شهرت دارد. در جامعه نوار، نواختن آلات موسیقی نسل به نسل منتقل شده است تا جایی که گفته می شود در خانه ی هر نواری سازی وجود دارد و آنها آموزش ویژه ای برای یادگیری این شیوه نواختن آلات موسیقی دارند.

مردم این شهر به فرهنگ و ریشه خود افتخار می کنند. زنان جامعه نوار هنوز از لباس سنتی خود به نام کوپاتاسی و پاتوکا استفاده می کنند و با زنده نگه داشتن سنت ها و برگزاری پرشور جشنواره های تاریخی مذهبی و قومی در حفظ آن می کوشند.

جشنواره های متفاوتی متناسب با فصول سال برای ادای احترام به خدایان و بازگویی وقایع تاریخی و افسانه ای در این شهر برگزار می شود. هر جشنی بیانگر روش و ادراكی خاص است و جهانبینی های متفاوتی را به نمایش می گذارد.

این گردهمایی ها و جشن ها در واقع سیگنال هایی برای توافقات اجتماعی هستند كه عموم مردم را در كنار یکدیگر قرار می دهد.

سالانه هزاران گردشگر از سراسر جهان برای مطالعه هنر، فرهنگ و جشنواره هایی که در باکتاپور جشن گرفته می شوند از این شهر دیدن می کنند.

این شهر ارزش ها و هنر مردمان (نوار) را مانند مادری که از فرزند خود محافظت می کند، حفظ کرده است و حتی امروزه نیز تحت تأثیر شهرنشینی و مدرنیته قرار نگرفته است و از آن به عنوان یک شهر قدیمی به صورت جدی محافظت می شود.

شهرداری این شهر نیز با اقدامات و گام های جدی در حفظ و نگهداری این منطقه با مشارکت و همکاری مردم برداشته است. امروزه باکتاپور علاوه بر بهترین شهر حفاظت شده، به تمیزترین منطقه کاتماندو نیز تبدیل شده است. گفتنی است شهرداری این شهر در اقدامی مهم در راستای حفظ آثار تاریخی و طبیعی، تردد وسایل نقلیه را در میدان دوربار ممنوع نموده است.

تانکا هنر نقاشی سنتی

در اطراف این شهر مدارس هنر نقاشی سنتی “تانکا” وجود دارد که روی پارچه یا ابریشم نقاشی می شود و قسمتهایی از آیین بودا را مشخص می کند و معمولا دارای طرح هایی از ماندالاهای مقدس یا چرخ زندگی هستند. ” تانکا ” می تواند از چند ده دلار تا ده ها هزار دلار قیمت داشته باشند. بسیاری از این تانکاها به کشورهای متفاوتی صادر می شود و بخش مهمی از درآمد مردم باکتاپور را تشکیل می دهد

باکتاپور به دلیل روشن کردن شمع در منطقه نیز شهرت دارد.

اگر شب را در این شهر می گذرانید به نزدیکترین معبد بروید و به تماشای پوجا بپردازید. گروه هایی از مردان و زنان را خواهید دید که مشغول آواز و دعا هستند و با روشن کردن شمع، اهدای ندورات به خدایان و خواندن مانترا به عبادت می گذرانند.

باکتاپور مشهور به مزرعه پرورش توت فرنگی در نپال

در برنامه یی که دولت آن را با نام هر روستا – یک محصول برنامه ریزی نمود شروع به پرورش توت فرنگی و ده محصول دیگر به عنوان محصولات جایگزین سبزجات تولید مازاد مصرف در زمین هایی با خاک اسیدی کرد.

در پی این طرح در مجموع 202 هکتار مزارعی با خاک اسیدی زیر کشت قرار گرفت از یازده هزار و نهصد هکتار زمین در باکتاپور، 11106 هکتار برای کشاورزی مناسب است، اما تنها 8 هزار و 77 هکتار از آن زراعت شده است.

در طول سال 2 هزار و 620 هکتار زمین آبیاری سنتی می شود. تقریباً 3 هزار و 271 هکتار زمین کشاورزی نیز تحت پوشش آبیاری سیستمی قرار داده است. دامداری نیز یکی از منابع اصلی درآمد مناطق روستایی محسوب می شود.

تاریخچه

باکتاپور در قرن دوازدهم توسط پادشاه آناندا مالا تاسیس شد و تا قرن پانزدهم پایتخت پادشاهی او بود.
پادشاه یاکشیا مالا در سال 1482 پادشاهی را بین سه پسرش تقسیم کرد و به مرور قدرت این پادشاهی کمرنگ شد. در سال 1744 پریویتی نارایان شاه، راهپیمایی فتح را در دره کاتماندو آغاز کرد و توانست کاتماندو، پاتان، باکتاپور و حتی کوچکترین شهرهای دره را فتح و متحد نماید.

این شهر علاوه بر غنی بودن از لحاظ هنر انسانی، هیمالیای آسمانی را نیز در منظره ی خود دارد. هیمالیا، هر آنچه در بالا و پایین شهر قرار دارد را احاطه کرده است و به زیبایی خاص باکتاپور جلوه یی بی همتا و یگانه می بخشد.